REA-loggan hemsida

Några steg till REA-analysen.

Det finns några olika typer av aktier som är bra att hålla isär.
Det som kalas preferensaktier eller som lite lättsinnigt kallas preffar ibland är egentligen inte någon riktig aktie. Man kan likställa det med ett lån från de som köper denn typ av investerings produkter till bolaget.
 
Det finns även det som brukar kallas A och B aktier som i själva verket kan vara många fler olika bokstäver. Det som skiljer dessa aktier åt kan vara lite olika saker men det vi behöver ta hänsyn till när du analyserar med REA-metoden är att de aktier som oftast ger högre röstantal vid årsstämman är A-aktierna.

A-aktierna har ibland lägre omsättning av aktierna på grund av att det oftast är huvudägarna som innehar större poster i de röststarkare aktieslagen.
Det vi är ute efter i vår analys är de aktieslag som har högre omsättning, vilket betyder att fler affärer med köp och sälj förekommer under en handelsdag för dessa aktier.
 
Nu finns det några undantag men huvudregeln är ta bort alla A-aktier och behåll B-aktierna om det finns flera aktieslag under samma bolagsnamn.
Du ska vid analysen bara ha med ett aktieslag för varje bolag.
 
Så rensa bort preferensaktierna, ta sedan bort alla A-aktierna med följande undantag.
SHB Handelsbanken behåll A-aktien.
SEB behåll A-aktien.
Stora Enso behåll R-aktien.
Sagax behåll  B-aktien.
Industrivärden behåll C-aktien.
Hufvudstaden behåll A-aktien
.
 
Sedan brukar jag rensa bort alla bolag som redovisat negativ vinst, alltså har gått med förlust vid senaste årsskitet vilket är redovisat i årsbokslutet och finns under kollumn vinst/aktie.
 
 
Efter rensningen av listan sorterar jag på detta sättet.
 
Alla bolag och kolumner sorteras efter E/P-talet så att högsta talet kommer högst upp och det bolaget får siffran 1 i kolumn A, osv.
Sedan sorteras alla bolag och kolumner, även kolumn A, efter JEK/aktie så att högsta talet kommer högst upp och det bolaget får siffran 1 i kolumn B, osv.
Sedan summeras siffrorna i kolumn A med kolumn B i kolumnen A+B.
Sedan sorteras alla bolag och kolumner så att lägsta talet kommer högst upp i kolumn A+B.
Nu väljer du ut de 20 översta bolagen.
Där efter sorteras alla bolag och kolumner  i dessa tjugo bolagen efter Direktavkastningen så att de bolag med högsta värdet kommer högst upp.
 
Behåll sedan bara de två översta bankerna, de två översta fastighetsbolagen och de två översta investmentbolagen. Resten av dessa bolagstyper tar du bort.
 
Gör sedan om hela analysen med det reducerade antalet bolag. Börja sortera efter E/P-talet osv.
 
Här hämtar jag värdena till analyserna: Affärsvärldens hemsida.
1
https://www.affarsvarlden.se/bors/kurslistor/stockholm-large/kurs/
2

https://www.affarsvarlden.se/bors/kurslistor/stockholm-large/aktieindikatorn/

Här kan du få hjälp med vilka bolag som är banker, fastighetsbolag och investmentbolag.
3
https://www.nordnet.se/mux/web/marknaden/kurslista/aktier.html?marknad=Sverige&lista=1_1&sektor=40&branschgruppera=on&bransch=0&subtyp=price&sortera=aktie&sorteringsordning=stigande
 
 

För att förstå principen med REA-metoden och för att kunna bemästra analysmetoden rekommenderar jag att läsa eller lyssna på boken
"Slå börsproffsen!"

Den innehåller kunskaper du inte har råd att vara utan.

#slåbörsproffsen, #aktierea